Biztonsági szem használata

biztonsagi-szem

A műanyag biztonsági szem egy imádni való lehetőség a filc figurák elkészítéséhez. Mivel ezek a szemek fényesek, így életet kölcsönöznek az elkészült filc állatkának/figurának, tekintetük kifejezőbb lesz.

Biztonsági szemek használatával meg lehet úszni a szemek felvarrását. A biztonsági szemek használatánál az elsődleges szempont – nevéből is adódóan – a biztonság, mivel ezeket a szemeket kb. lehetetlen eltávolítani a kész darabból.

A biztonsági szem két darabból áll. Az elülső rész egy fekete, menetes szárból, valamint egy fehér/áttetsző műanyag alátétből.

biztonsagi-szem
Biztonsági szem

A fekete elemet – ami maga a szem – kell kívülről beleszúrni, beleilleszteni az anyagba, a filc sablon szerinti helyre. Majd a másik elemet, a műanyag alátétet rá kell pattintani a fekete elem szárára, úgy, hogy a hornyok beakadjanak, ezáltal a biztonsági szemek nem tudnak kiesni.

Nézzük a biztonsági szem használatát lépésről-lépésre:

biztonsagi-szem-eszkozok

Készítsük elő a szükséges eszközöket:

  • hegyes olló
  • biztonsági szem
  • a filc anyag, amibe a szemet szeretnénk beilleszteni
biztonsagi-szem-lyuk

Első lépésként a hegyes ollóval készíts egy lyukat oda, ahova a szemet szeretnéd beszúrni. A lyukat szükséges elkészíteni, mivel a filc anyag nem igazán rugalmas, így e nélkül a lyuk nélkül nem tudod a biztonsági szemet a helyére tenni, muszáj picit rásegíteni.

biztonsagi-szem-felso

Így néz ki szemből a figura, miután beillesztetted a helyére a biztonsági szemet.

biztonsagi-szem-also

Ilyen pedig a belső része. Ez lesz belül, vagyis ez a rész nem fog látszódni, miután a figurát kitömted és összevarrtad.

biztonsagi-szem-hasznalata

A műanyag alátétet helyezd rá a fekete szárra.

biztonsagi-szem-alatet

Majd nyomd rá teljesen az alátétet, és figyelj arra, hogy a hornyok beakadjanak, így lesz stabil a biztonsági szem, nem fog kiesni a helyéről.

biztonsagi-szemek-kesz

Illeszd be a másik biztonsági szemet is a figurába. Arra ügyelj, hogy ne kerüljön túl közel egymáshoz a két szem. Mivel az alátét rész szélesebb, így ha túl közel kerülnek egymáshoz, esetleg torzulhat a figura.

biztonsagi-szem-kesz-alja

Amikor kész vagy mindkét biztonsági szem beillesztésével, belülről így fog kinézni. Természetesen kívülről semmit sem lehet majd ebből észrevenni.

biztonsagi-szem-levagasa

Utolsó lépésként vágd rövidebbre a belül túllógó részt a szárból. Erre azért lehet szükség, mivel itt a blogon található figurák kis méretűek, így, ha nincs levágva esetleg a hátoldalon látszik a biztonsági szem szára.

A szárat nem szükséges levágni abban az esetben, ha nagy méretben készíted el a figurákat, vagy ha horgolt dolgokat készítesz. Ezt el tudod dönteni, hogy milyen formában tetszik Neked a legjobban.

Biztonsági szemek többféle méretben és színben elérhetőek. Ma már léteznek macskaszemek, maciszemek, sőt már biztonsági orrok is kaphatók. Próbáld ki őket, nem fogod megbánni 🙂

Legyen szép napod!

Szerző: Fodor Gabriella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük