Filc sablon

filc-sablon-vagott-formak

Filc sablon – avagy hogyan vágjunk ki formákat – 4 egyszerű technika a pontos vágáshoz

A filc sablon használata nagyon egyszerű. Talán az egyik legjobb dolog a filc anyagban, hogy nem szakad el, amikor kivágjuk, így könnyű vele dolgozni. Szeretem a filcből készült dolgokat. Ez az anyag napjainkban olyan sok színben kapható, így elég nehéz választani.

Mutatok Neked 4 módszert a filc sablon kivágásához, így a darabok nem csúsznak el miközben kivágod őket.

filc-sablon-virag
Filc sablonból apró virág

Filc sablon kivágása – 1. A legegyszerűbb technika

A legtöbb esetben a legegyszerűbb technikák is jól működnek. Nem hiszem, hogy valami divatos vagy drága dolog kell ahhoz, hogy nagyszerű eredményeket érjünk el az alakzatok kivágásánál.

Amire szükséged lehet – egy éles olló és egy stabil kéz. Éles ollót használj, mivel a filc anyag összetétele sűrű, ezért például papírvágó ollóval nem nagyon lehet vágni.

Ezt a technikát használom arra, hogy kivágjak például nagyobb köröket, alakzatokat, amik könnyen méretezhetőek, így csúszás nélkül is a helyükön marad az anyag.

filc-sablon-vagott-korok
Filc sablonból vágott körök

Tartsd a mintadarabokat az anyagon, hogy jól helyezkedjen el rajta, és vágd körbe a darabot. Meg fogsz lepődni, hogy egy kis gyakorlással mennyire pontos lehet az a vágás.

Filc sablon kivágása – 2. Nyomkövetési távolság

Sokféle jelölőeszköz található, amivel a filcre a mintát fel tudod vinni. Ilyenek például a ceruza, a filctoll, a jelölőkréta vagy a golyóstoll. Általában a filc színe alapján érdemes eldönteni, hogy épp melyik jelölőt használjam, vagy, hogy épp melyiket találom meg 🙂

A sötétebb színű filcekre inkább jelölőkrétát használok, mert ezeken az anyagokon a többi jelölés nehezen vagy inkább sehogy sem látszik.

„Gyakorlat teszi a mestert.” szokták mondani, úgyhogy ne aggódj, ha az első pár alkalommal picit remeg a kezed.

filc-sablonok-filc-jelolo
Jelölő eszközök
filc-sablonra-rajzolt-elem
Filc sablon – a felrajzolt elem

Filc sablon kivágása – 3. Ragaszd oda!

Ezt a módszert akkor használom, amikor nem találok jelölőfilcet, vagy nagyon kis méretű, formájú alakzatot kell kivágnom.

A módszer lényege: a filc sablont helyezd rá az anyagra és ragasztószalaggal (cellux) rögzítsd oda. Nem kell erősen rányomni, a cellux könnyen tapad a filchez. Ha más ragasztószalagot használsz, vagy nagyon rányomod előfordulhat, hogy az eltávolításkor kihúzhatja a filcből a szálakat.

Először csak egy kisebb darabon teszteld. Ezután vágd ki a mintát. A filc és a mintadarab könnyen szétválik. Óvatosan húzd le a ragasztószalagot a filcről, hogy ne torzítsa el azt.

Ebben a technikában az a nagyszerű, hogy újra és újra tudjuk rögzíteni a mintadarabokat, mert csak a ragasztószalagot vágjuk át.

Tökéletes darabok újra és újra!

Ezzel a technikával még jelölőeszközt sem kell használni, illetve sötét/fekete anyagokhoz talán a legjobb választás lehet.

Filc sablon kivágása – 4. A „csalás”

Szeretem ezt a technikát. Olyan egyszerű, gyors és garantált, hogy minden alkalommal tökéletes eredményt kapjunk.

Nincs szükség semmilyen vágási technikára, a filc sablon felrajzolására – egyszerűen vásárolj előre vágott alakzatokat. 🙂

filc-sablon-vagott-virag
Filc sablon – előre kivágott virág formák

Tehát ez csak egy pici csalás – de nézd csak – a formák fantasztikusak.

Ezzel a technikával készültek ennek a karácsonyi kaktusznak a virágai is:

Próbáld ki mind a 4 technikát és döntsd el Neked melyik lesz a kedvenced.

Legyen szép és kreatív napod!

Szerző: Fodor Gabriella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük