Filc anyag

filc-anyag-szines

Mi az a filc anyag és miért a legnépszerűbb textil már több, mint 5000 éve?

A filc anyagok természetes szálakból készült mesterséges szövetek. A legtöbb mesterséges szövet szövött, ez a filc anyag azonban ettől különbözik. Filc anyagot préselt és matt szálakból állítanak elő, amit hő és nedvesség segítségével nyomással hoznak létre. Nagy munkát igényel a filc anyag előállítása, az eredmény viszont egy nagyon sűrű szövet lesz, amely összekapcsolt szálakból áll.

filc-anyag-kek
Kék filc anyag

Miből készül a filc anyag

A filc anyag gyapjúból vagy más természetes anyagból áll össze, melyekből a legmagasabb minőségű szövetet állítják elő. Szintetikus szálak hozzáadásával javítható a filc anyag minősége. A szintetikus szálak százalékos hozzáadása növeli a filc anyagok tartósságát bizonyos kézműves vagy ipari felhasználások esetén, valamint növeli hajlékonyságát is.

A filc anyag eredete, egy kis történelem

A gyapjú filc az egyik legrégebbi ismert textil. Több, mint 5000 évvel ezelőtt hozták létre Ázsiában. A filc anyagok készítését az ázsiai nomádok napjainkban is gyakorolják. Ruházatot, szőnyeget, sőt sátrakat is készítenek ebből az anyagból, de készülnek belőlük turisztikai célú tárgyak is.

filc-anyag
Széles színválaszték filc anyagból

A filc anyagok előnyei:

  • tartós
  • könnyű és meleg
  • nem kopik
  • könnyű vágni és dolgozni vele
  • széles színválasztékban és vastagságban kapható
  • sokoldalú
  • viszonylag olcsó

A filc anyagok hátrányai:

  • nem rugalmas
  • durva textúra
  • zsugorodhat

A filc anyag típusai:

A filc anyagnak vannak különböző típusai, amellyel könnyen lehet dolgozni. Különböző technikákat alkalmaznak a különböző felhasználási módokhoz igazodva.

Préselt: ez a legrégebbi szövet forma. Még a kötési és szövési technikákat is megelőzi. Ez a leggyakoribb típus, amely gyapjúszálakat vagy gyapjú, valamint szintetikus szálak keverékéből áll. Ezeket hő és nedvesség felhasználásával nyomják össze, így a szövetek egymáshoz kapcsolódnak.

Tűzött: Ebben az esetben is a 100%-os gyapjúszálak vagy a gyapjú és a szintetikus szálak keveréke van összekapcsolva. Viszont ezt a műveletet inkább géppel végzik. Több ezer tűt tartalmazó gépek kapcsolják össze a szálakat, így állítják elő a lágyabb, kevésbé sűrű filcszövetet, amivel itt a blogon is dolgozunk.

Szőtt: A gyapjút vagy a gyapjú keveréket közvetlenül a szövetbe szövik, majd nedvességet és nyomást gyakorolnak rá. Így a szálak összekapcsolódnak, mint a préselés esetében. Ezt a hihetetlenül tartós szövetet használják például hangszerekhez vagy ajtótömítéshez.

Mire használható a filc?

A filc rengeteg felhasználási lehetőséggel rendelkezik. A gyapjúnak különböző textúrái vannak a selyemből a durváig, ami hatással van a létrehozott filc anyagra. Egyedi textúrával és tulajdonságokkal rendelkeznek. Anyagok széles választékából készülhetnek. Mivel a gyapjúkeverékek könnyűek és lélegzőek, így tökéletes választás lehet kötöttáruk számára is. A tiszta gyapjú filc természetes szigetelő és ellenáll a kopásnak. Erős és képes felszívni a nedvességet. Így a filc anyagok akár lakberendezéshez, valamint dekorációs tárgyakhoz is használható.

Mint ahogy itt a blogon is sok-sok filcből készült alkotással találkozhatsz. Például díszekkel, dekorációs tárgyakkal is.

Legyen szép napod!

Szerző: Fodor Gabriella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük