Kézműves dolgok

kezmuves-dolgok

A filccel való munkám során a kézműves dolgok, eszközök nagyban megkönnyítik az alkotás folyamatát. Az alábbiakban bemutatom Neked az általam használt eszközöket, valamint azok lehetséges beszerzési helyeit.

Itt csak olyan termékeket fogok ajánlani Neked, amelyekben teljes mértékben megbízok, és aminek Te is hasznát veheted alkotásaid során.

Kézműves dolgok – kedvenc eszközeim

A filc

Mikor filccel dolgozom mindig gyapjúfilcet vagy barkácsfilcet veszek. A filc anyag 1-2 mm vastagságú, széles felhasználási lehetőséget kínál. Díszek, babák, használati tárgyak remek alapanyaga. Mindkét filc típusnak megvannak az előnyei és a hátrányai is.

A gyapjúfilc természetes alapú, nem hajlamos a bolyhosodásra. Ára viszonylag magas, főleg a tiszta gyapjúfilcé. Színei is mattabbak, mint a barkácsfilc színei, valamint a textúrája sem mindig egyenletes. Ezzel szemben a barkácsfilc jóval olcsóbb, sok helyen kapható, például hobbi boltokban, webshopokban. Színei is gyönyörűek, élénkek, textúrája egyenletes. Viszont hátránya, hogy hajlamos a bolyhosodásra.

Szebbnél-szebb filc anyagokat találsz itt, ezekből gyönyörű figurákat és dekorációkat is készíthetsz.

szines-filc-anyag
Kézműves dolgok – színes filc anyag

Az ollók

A Fiskars termékeit évek óta használom. Ezek az ollók kiválóan alkalmasak filc vágásához. Tökéletesek még az apró elemek kivágásához is. A tervezés során az olló markolatának kialakítása a kéz formájához lett igazítva, így a vágás feletti kontroll biztosítva van, és a kéz sem fárad el.

kezmuves-dolgok-ollok
Kézműves dolgok – ollók

Sizzix vágógép

A vágógép hatalmas időmegtakarítást eredményez, ha sok ugyanolyan alakzatot kell kivágni. Gyorsan és tökéletesen tudsz kivágni szebbnél-szebb formákat. Ezzel az eszközzel nemcsak papírt vagy kartont, hanem textíliát, farmeranyagot, és még sok egyéb kreatív alapanyagot vághatsz formára. A hozzá tartozó sablonok sora megszámlálhatatlan, rengeteg minta közül lehet válogatni.

filc-sablon-vagott-formak
Sizzix vágógéppel kivágott formák

Öngyógyító vágólap vagy vágószőnyeg

A vágólap öngyógyító felülettel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy mindig tökéletes felületet biztosít a munkához. Védi és élesen tartja a késeket, emellett mivel kialakítása rácsos, így a mérést is megkönnyíti. A vágólapnak enyhén érdes felülete van, ami megakadályozza a vágott anyag elmozdulását.

kezmuves-dolgok-vagolap
Kézműves dolgok – vágólap

Forgóvágó / körvágó

A kézműves dolgok közül az egyik személyes kedvencem a körvágó. Ez az eszköz egy forgó pengével rendelkezik, és kiválóan alkalmas akár több réteg anyag átvágására is. A kör késsel végzett vágás sokkal gyorsabb és pontosabb, mint ollóval. Az öngyógyító vágószőnyegre helyezd rá a vágandó anyagot, és vonalzót az anyagra téve már vághatod is. Garantált lesz az egyenes vágás. Ezek a pengék rendkívül élesek, így használatkor, valamint cserekor óvatosan kell eljárni.

Cérnák, hímzőfonalak, szalagok

A jó minőségű cérna kiválasztása nagyon fontos ahhoz, hogy az alkotás tényleg élmény legyen. Egy rosszabb minőségű cérna könnyen gubancolódik, ami csak idegeskedéshez vezet. A cérna színét érdemes úgy kiválasztani, hogy az passzoljon az anyag színéhez, vagy legyen egy árnyalattal sötétebb.

kezmuves-dolgok-cerna
Kézműves dolgok – cérnák

Ragasztópisztoly

A ragasztópisztoly elengedhetetlen például a filc rózsák elkészítéséhez. Vékony rétegben vihető fel az anyagra, így nem folyik szét, és nem égeti meg a kezet. A ragasztópisztoly több méretben is kapható, valamint a hozzá való ragasztórúd több színben is.

Remélem hasznos eszközöket tudtam bemutatni, hogy az alkotás minél nagyobb öröm legyen számodra.

További szép napot!

Szerző: Fodor Gabriella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük