Filc figura szeme

filc-figura-szem-kezdo

Sok olyan email-t kapok, melyben tanácsot, inspirációt kértek filc figura szem elkészítéséhez. Ezért ötletek egész sorát állítottam össze inspirációként, hogyan készítsük el a filc figurák szemeit.

Nézz körül, és biztos vagyok benne, hogy megtalálod azt a módszert, ami megfelel a stílusodnak és a figurának egyaránt.

Ha úgy gondolod, hogy kihagytam valamit, esetleg Neked is van ötleted, oszd meg velem hozzászólásban.

Nagyon sokféleképpen lehet szemet készíteni a filc figuráknak. Itt most a teljesség igénye nélkül osztok meg Veled 5 módszert, amivel én is elkészítem őket. Legtöbbször biztonsági szemet használok, de szoktam helyettesíteni például gyönggyel, flitterrel, apró gombbal, hímzéssel vagy akár kettő pici, filcből kivágott körrel is.

Használd ezt az egyszerű útmutatót a filc figura szem elkészítéséhez.

Egyszerű kerek gyöngyszemek

A szemek elkészítéséhez apró gyöngyök találhatók többek között rövidáru- és hobbi boltokban. Viszonylag kedvező áron hozzá lehet jutni, de mivel ezeket a gyöngyöket tömegesen gyártják, előfordulnak rosszabb minőségű darabok. Ne feledd a gyöngyök aprók, így fulladásveszélyt is jelenthetnek.

filc-figura-szem-gyongy
Filc figura szemek gyöngyből

Apró gombok a filc figura szemhez

Gombokat szintén a rövidáru- és hobbi boltokban tudsz beszerezni. Érdemesebb 4 lyukú gombot használni, mivel a 2 lyukú gomb, ha nem ugyanolyan szögben varrod fel a filc figurára, esetleg ferde hatást kelthet. Ne feledd a gombok is fulladásveszélyt jelenthetnek, ezért ezeknél jobb választás lehet a biztonsági szem használata.

gomb-szemek
Gombok a szemekhez

Biztonsági szemek

Biztonsági szemek többféle méretben és színben elérhetőek. Ma már léteznek macskaszemek, maciszemek, sőt már biztonsági orrok is kaphatók. Rövidáru- és hobbi boltokban is beszerezhetők. Ezeket a szemeket érdemes használni, mivel – a nevéből is adódóan – biztonságosak, vagyis ha beillesztetted a helyére szinte lehetetlen eltávolítani a szövetből. Próbáld ki őket, nem fogod megbánni. A biztonsági szem behelyezését itt tudod megnézni. Lépésről-lépésre láthatod a használatát. A biztonsági szemek használatával meg lehet úszni a szemek felvarrását.

filc-figura-szem-biztonsagi
Filc figura szem biztonsági szemmel
biztonsagi-szem-kicsi
Biztonsági szem

Hímzett szemek

A filc figura szem elkészítése hímzéssel is egyszerű. Szintén kaphatók a rövidáru- és hobbi üzletekben. Vastagabb szál használata esetén nagyobb csomót kapsz, így nagyobb lesz a szem mérete is. Kicsit gyakorolni kell a csomó helyes kialakításához, de miután megtanultad szeretni fogod ezt a technikát.

Viszont, ha nem szeretnél a csomókkal bajlódni, rá is hímezheted a szemet, mintha épp aludna az állatka. Ez a módszer csecsemők számára is biztonságos.

filc-figura-szem-himzett
Filc figura szem hímezve

Szemek maradék filc anyagból

Használd a megmarad filcet a filc figura szem elkészítéséhez. Nincs más dolgod, mint két kör formát kivágni az anyagból, a helyére illeszteni, és cérnával, apró öltésekkel szorosan rávarrni, hogy szépen ráfeküdjön a filc figura arcára.

filc-figura-szem-filcbol
Filc figura szem maradék filc anyagból

Ha úgy gondolod, hogy kihagytam valamit, esetleg Neked is van ötleted, oszd meg velem hozzászólásban.

Legyen szép napod!

Szerző: Fodor Gabriella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük