Karácsonyi dísz

karacsonyi-disz-szarvas

A mai karácsonyi dísz egy imádni való szarvas baba. A kézzel készített karácsonyi díszek készítése az egyik kedvenc dolgom. Nem mellesleg még karácsonyi ajándéknak is nagyszerű lehet egy kedves filc figura vagy figura csomag.

A karácsony egy különleges időszak, amikor a technikával kombinált kreativitás a mi javunkra működhet. Ennek eredményeként a művészet világában, és a közösségi hálón is gyönyörű és hasznos ötleteket találhatunk, melyeket számtalan módon ki tudunk használni.

Ma egy karácsonyi díszt hoztam Neked, megmutatom hogyan tudod elkészíteni lépésről-lépésre ezt a cuki szarvas filc figurát.

Készítsd el velem ezt a karácsonyi díszt! Megmutatom hogyan készül lépésről-lépésre.

Első lépésként készítsük elő a szükséges anyagokat, eszközöket. Amire szükség lesz:

varras-eszkozok
  • filc anyag (fehér, barna, piros)
  • cérna (fehér, barna, piros)
  • fekete hímzőfonal
  • éles olló
  • 2 db biztonsági szem (vagy egyéb szemnek való)
  • varrótű, gombostű
  • akasztó
  • tömőanyag

A karácsonyi figurák mérete kb. 10 cm + az akasztó.

karacsonyi-disz-szarvas-sablon
Karácsonyi dísz sablon

Az eszközök előkészítése után rajzoljuk fel a sablont a filc anyagra, és vágjuk ki. Éles ollót használj, mivel a filc anyag összetétele sűrű, ezért például papírvágó ollóval nem nagyon lehet vágni.

Ennek a 4 egyszerű technikának az alkalmazásával könnyedén ki tudod vágni a karácsonyi dísz elemeit.

karacsonyi-disz-elemek
A karácsonyi szarvas dísz elemei

A karácsonyi dísz varrása

Rajzold fel az elemeket a filc anyagra, és vágd ki. Ez a karácsonyi dísz sok kicsi elemből áll, de nagyon cuki szarvas lesz belőle.

Az egyik nagy barna alapra (ez a szarvas teste) illeszd fel a nagy fehér filc darabot, valamint a piros kör elemet (orr). Rögzítsd gombostűvel, nehogy elmozduljon és varrd oda az anyaghoz. Ezután készítsd el a szemeket is.

Én itt biztonsági szemet használtam, de ezt lehet helyettesíteni például gyönggyel, flitterrel, apró gombbal, hímzéssel vagy akár kettő pici, filcből kivágott körrel is, a szemek elkészítésének szinte csak a képzelet szab határt.

A biztonsági szem behelyezését itt tudod megnézni. 

Ezután elkészítjük a szarvas arcát is. Fekete hímzőfonallal készíts 1-1 öltést a szemöldöknek, majd a száját is hímezd oda.

A fülek következnek. A fülek négy darab barna és két darab fehér elemből állnak. Az egyik barna fül elemre varrd fel a kisebb fehér fül elemet. Ezután alulra illeszd oda a másik barna elemet, majd pelenkaöltéssel varrd körbe. Így készítsd el a másik fülecskét is.

Most már csak a karácsonyi dísz összevarrása maradt. Vedd elő a megmaradt barna színű alapot (a szarvas teste). Ez lesz a szarvas hátulja. Helyezd el a füleket, a szarvakat, valamint az akasztót.

A két nagy elemet (a szarvas testeket) tűzd össze gombostűvel, hogy varrás közben nehogy elmozduljanak. Érdemes minden darabot gombostűvel rögzíteni, mivel picit darabokról van szó, amik könnyen elmozdulnak.

karacsonyi-disz-szarvas-ossz
Karácsonyi dísz gombostűzve

Ezután már csak a körbevarrás és a kitömés marad. Pelenkaöltéssel kezdd el körbevarrni a szarvas figurát. A varrást érdemes a farka hegyétől kezdeni, a kitömésnél így a saját dolgunkat könnyítjük meg.

karacsonyi-disz-szarvas-oltes
Karácsonyi dísz varrása
szarvas-tomes

A nyakáig varrd körbe a figurát, így már meg lehet tölteni a szarvas fejét tömőanyaggal. Ha ez kész tovább lehet öltögetni, de még mindig ne teljesen, mivel a szarvas alsó testét is meg kell tölteni. Mielőtt még körbe érünk a varrással a maradék részt is töltsd meg, és így fejezd be a varrást.

A végeredmény magáért beszél 🙂

kesz-karacsonyi-disz
A kész karácsonyi dísz

Ilyen könnyedén elkészíthetőek ezek a cuki karácsonyi díszek. Készíts belőle sokat. 🙂 

Legyen szép napod!

Szerző: Fodor Gabriella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük