Az olvasás világnapja

az-olvasas-vilagnapja

Az olvasás világnapja 1966 óta minden évben szeptember 8.-a. Az UNESCO Teheránban 1965. november 17-én megtartott világkongresszusán rendelkezett erről. Igazándiból a pontos neve az olvasás világnapjának az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napja. Az olvasás világnapjának, és az ebből az alkalomból tartott rendezvények célja, hogy az emberek figyelmét felhívják az írás-olvasás készségének fontosságára.

Az írás-olvasás kérdése az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak és az ENSZ fenntartható fejlődés 2030-ig szóló menetrendjének kulcsfontosságú eleme. Annak biztosítására, hogy minden felnőtt és fiatal elsajátíthassa az írás-olvasás-számolás készségét, az ENSZ igyekszik mindenki számára biztosítani a minőségi oktatást, és elősegíteni az egész életen át tartó tanulás lehetőségét.

Az olvasás nem csak a tanuláshoz elengedhetetlen, de remek kikapcsolódás, amellyel fejlődik a szókincs és a memória.

az-olvasas-vilagnapja
Az olvasás világnapja

„Minden egyes elolvasott könyv egy újabb megélt élet.”

Lukjanyenko

Az olvasás világnapja hazánkban

Az olvasás világnapja alkalmából országszerte sok programot, rendezvényt szerveznek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Néhány programon a felolvasások mellett szerveznek zene- és vershallgatást, meseírást, közös rajzolást, valamint interaktív feladatokat is. A legtöbb rendezvényen még mesesarok is akad.

Az olvasás világnapja alkalmából tartott rendezvényeken az előadók rendszeresen hangsúlyozzák, hogy az olvasásra szoktatást minél korábban el kell kezdeni, a mindennapok részévé kell tenni. Felmérések is mutatják, hogy a mai gyerekek a kötelező olvasmányokon kívül átlagosan maximum egy könyvet olvasnak el.

Olvasni jó!

Ma már az alapkultúra része az olvasás. A gyermekek a digitális világ hatására ritkábban vesznek elő egy-egy könyvet. Pedig milyen jó látni, mikor egy olvasni tanuló gyermeket rabul ejt egy könyv, és nem tudja letenni azt. És, ha már olvasás, miért ne tegyük érdekesebbé ezt az elfoglaltságot egy cuki könyvjelzővel?

Mivel magam is nagyon szeretek olvasni és szeretem a szép könyvjelzőket is, készítettem már néhányat. Itt a blogon is találsz három különféle filcből készült könyvjelzőt, melynek elkészítését lépésről-lépésre megmutatom Neked.

Ezekkel a kedves könyvjelzőkkel akár magadat, akár gyermekedet is meg tudod örvendeztetni az olvasás világnapja alkalmából, vagy csak úgy.

A könyvjelzőket itt éred el:

  1. Bagoly sarok könyvjelző – ez a könyvjelző szürke-sárga színben készült, amelyet a Pantone Intézet a 2021 év színeinek választott.
  2. Gomba gumis könyvjelző
  3. Fa formájú könyvjelző

Legyen szép napod!

Szerző: Fodor Gabriella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük