Könyvjelző készítése házilag

konyvjelzo-keszitese-hazilag-gomba

Könyvjelző készítése házilag még sosem volt ilyen egyszerű. Legyen az akár egy sarok könyvjelző, egy gumis könyvjelző, vagy akár egy papírból hajtogatott könyvjelző.

Az egyik kedvenc tennivalóm az olvasás. Mostanában nem is telt el úgy nap, hogy nem olvastam semmit. Ehhez persze kell könyvjelző is, és mivel imádok varrni is, így kézenfekvő volt, hogy készítek magamnak egyet filcből. Inspirációként a Pinterestet is használhatod, ott is sok-sok könyvjelzőt találsz.

Természetesen nem csak filcből lehet könyvjelzőt készíteni. Egy egyszerű papírdarab vagy bolti könyvjelző is megfelelő a célra. De miért ne lehetne akár személyre szabni a saját könyvjelződet?

Ma egy gumis-gombás könyvjelző készült a műhelyben.

Avagy könyvjelző készítése házilag lépésről-lépésre. Készítsd el velem, mutatom, hogy csináld:

Első lépésként készítsük elő a szükséges anyagokat, eszközöket. Amire szükség lesz:

  • filc anyag (fehér, világoszöld, sötétzöld, piros)
  • cérna (fehér, zöld, piros)
  • éles olló
  • varrótű, gombostű
  • gumi
  • díszítéshez hímzőfonal, gomb, stb.

A könyvjelző mérete: 10 cm x 7 cm + gumi (40-50 cm – amekkora könyvjelzőt szeretnél)

Könyvjelző készítése házilag – sablon

Az eszközök előkészítése után rajzoljuk fel a sablont a filc anyagra, és vágjuk ki. Éles ollót használj, mivel a filc anyag összetétele sűrű, ezért például papírvágó ollóval nem nagyon lehet vágni.

Ennek a 4 egyszerű technikának az alkalmazásával könnyedén ki tudod vágni az elemeket.

A gumis könyvjelző készítése házilag – így varrjuk:

Rajzold fel az elemeket a filc anyagra, és vágd ki őket. Ez a könyvjelző csak pár darabból áll, de nagyon mutatós darab lesz belőle.

konyvjelzo-keszitese-hazilag-elemek
Könyvjelző készítése házilag – kivágott elemek

Az egyik zöld gomba formára helyezd rá a piros kalapot. Ezt varrd oda, majd a 4-5 kör formát igazítsd a gomba kalapjára úgy, ahogy Neked tetszik, és ezeket is varrd oda. Ha nem szeretnéd varrni, ezeket az elemeket ragasztani is lehet, bár szerintem varrva jobban mutat. 🙂

Miután elkészültél a gomba kalapjával, következik a gomba törzse. A fehér elemet illeszd közvetlenül a kalap alá, és varrd körbe. A gomba törzsét díszítheted, akár egy virág formájú gombbal, hobbi boltban kapható apró katicával, vagy bármivel – csak a képzeleted szabhat határt.

Ezzel a könyvjelző felső része nagyjából el is készült. Már csak össze kell varrni az egészet, hogy könyvjelző formája legyen. Vágj le a gumiból akkora darabot, amekkorára szükséged van. Ehhez a könyvjelzőhöz én egy 45 cm-es darabot vágtam le. Fogd össze a gumit a két végénél, és rögzítsd egymáshoz néhány öltéssel.

konyvjelzo-keszitese-hazilag
Varrd össze a gumit

Az öltések elrejtéséhez a könyvjelző felső eleméhez úgy fogd oda a gumit, hogy a varrott részét elfedje az anyag. Össze is tűzheted, így biztosan nem fog elcsúszni a két elem. Ezután a második zöld gomba formát illeszd hozzá az egészhez úgy, hogy a gumi középen legyen. Vagyis ez az elem lesz a gomba könyvjelző alsó része.

konyvjelzo-keszitese-hazilag-osszeillesztes
Gumis könyvjelző összeillesztése

Az utolsó lépésként körbe kell varrni a könyvjelzőt úgy, hogy a megmaradt két elemet – ezek töltik be a fű szerepét 🙂 – a gomba felső részének az aljához rögzíted, és így varrod körbe. Ha könnyebb Neked úgy, körbevarrás előtt varrd oda ezt a két elemet is. Majd az egész könyvjelzőt pelenkaöltéssel varrd körbe.

konyvjelzo-keszitese-hazilag-utolso-simitas
Már csak körbe kell varrni

Ezzel el is készült a gumis-gombás könyvjelző! Készítsd el több színben, esetleg más díszekkel is. Remek ötlet lehet gyermekeknek és az olvasás szerelmeseinek is.

Könyvjelző készítése házilag – ugye milyen egyszerű?

Legyen szép napod!

Szerző: Fodor Gabriella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük