Az erdő világnapja

az-erdo-vilagnapja

Az erdő világnapja minden évben március 21. Ezt az ENSZ 2012. november 28-i határozatával hozták létre. Az erdő világnapja legelőször 2013. március 21-én került megrendezésre.

Évről-évre különféle eseményekkel, rendezvényekkel kívánják felhívni a figyelmet az erdőtípusok fontosságára, az erdők értékeire, jelentőségére és hozzájárulására a föld életciklusának kiegyensúlyozására. Az országokat arra ösztönzik, hogy erőfeszítéseket tegyenek az erdők és fák érdekében, többek között facsemeték ültetésével.

Az erdő világnapja témái az elmúlt években:

  • 2020: Erdők és biológiai sokféleség
  • 2019: Erdők és oktatás
  • 2018: Erdők és fenntartható városok
  • 2017: Erdők és energia
  • 2016: Erdők és a víz
  • 2015: Erdők – Éghajlat – Változás
  • 2014: Erdők – Jövőnk
  • 2013: az alakuló erdő világnapját világszerte fák ültetésével, valamint közösségi rendezvényekkel ünnepelték, népszerűsítették.

Az erdők fontosságát nem lehet alábecsülni. Túlélésünk az erdőktől függ. Az állatok élőhelyeinek biztosítása, és az emberek megélhetése mellett az erdők védelmet nyújtanak. Megakadályozzák a talajeróziót, valamint enyhítik az éghajlatváltozás hatásait. Nem mellesleg az erdők világszerte 13 millió embernek adnak munkát, valamint közel 300 millió ember él az erdőkben.

erdo-vilagnapja-otthon
Otthont ad embereknek és állatoknak egyaránt

Mikor kivágják az erdő fáit, nem csak a fát veszik el, de olyankor az egész ökoszisztéma is kezd szétesni, ami súlyos következményekkel jár. Egy fa évente akár 150 kg szén-dioxid megkötésére is képes. Európa közel 400 milliárd fája a kontinens teljes gázkibocsátásának 9 százalékát nyeli el.

A fákból kinyert termékek pedig több szempontból is a mindennapi életünk létfontosságú részét képezik. Például: Leülsz egy székre? Bevásárlólistát írsz? és még sorolhatnám…

” Az erdő túl értékes ahhoz, hogy elveszítsük!”

Az erdők segítenek a levegő, a talaj, a víz és az emberek egészségének megőrzésében. Kulcsszerepet játszanak a klímaváltozás kihívásaival szemben, az éhség felszámolásában, valamint a városi és vidéki élet fenntarthatóságának biztosításában.

Vigyázzunk erdőinkre!

Néhány évvel ezelőtt a műhelyben is készült az erdő világnapja témához szorosan kapcsolódó alkotás. Ez egy filc anyagból készült csendeskönyv / babakönyv oldal lombos fával, bagollyal és egy apró gombával. Sablon és leírás egyenlőre nem készült hozzá, de amint lehet pótolom. 🙂

erdo-vilagnapja-babakonyv
Babakönyv oldal

Legyen szép napod!

Szerző: Fodor Gabriella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük