A víz világnapja

viz-vilagnapja

A víz világnapja minden évben március 22-e. Ezt az eseményt 1993-ban tartották meg először. A víz világnapja rendezvény kiemeli az édesvíz fontosságát, valamint összhangban áll a fenntartható fejlődéssel. A víz világnapja konferencián választják ki azt a témát, melyre adott évben a fókuszt helyezik.

Magát a víz világnapját szerte a világon számos rendezvénnyel ünneplik. Ezek lehetnek zenei, illetve színházi jellegű programok. Esetenként pénzgyűjtés is folyhat egy-egy vízügyi projekthez.

A 2021. március 22-én tartandó víz világnapja esemény a koronavírus-járvány miatt online kerül megrendezésre. Az esemény természetesen a vizet ünnepli, valamint felhívja a figyelmet a globális válságra is. A rendezvény szinkrontolmáccsal is elérhető lesz angol, francia, spanyol, orosz, arab, valamint kínai nyelveken.

2021-ben e jeles világnap fókuszában a Víz értékelése áll.

A víz világnapja témái az elmúlt öt évben:

  • 2020: Víz és éghajlatváltozás
  • 2019: Senkit nem hagyunk hátra
  • 2018: Természet a vízért
  • 2017: Miért a szennyvíz?
  • 2016: Jobb víz, jobb munkák

A víz a mindennapi életünk alapjait határozza meg. Manapság természetesnek vesszük, hogy a tiszta, jó minőségű ivóvíz kellő mennyiségben a rendelkezésünkre áll. A víz világnapja remek alkalom arra, hogy végiggondoljuk, hogy mit is jelent számunkra a víz.

viz-vilagnap

„Hogy értsd, egy pohár víz mit ér,

Ahhoz hőség kell, ahhoz sivatag kell.”

(Sztevanovity Dusán)

A háztartásokban, iskolákban, valamint szinte minden helyen a víz egyet jelent az egészséggel és a higiéniával. Napjainkban a víz óriási veszélynek van kitéve, a növekvő népesség, az ipari és mezőgazdasági termelés óriási vízigénye miatt. Ezen kívül pedig a klímaváltozás is súlyos fenyegetést jelent rá.

A klímaváltozás hatása

Vagyis a VÍZ kincs! Egyet jelent az élettel! Vigyázzunk rá!

És, hogy ezen a jeles napon se maradj alkotás nélkül, mutatok Neked egy filc anyagból készült és cseppekből álló szoba dekorációt. Készítheted a szivárvány minden színében, vagy akár a kék bármilyen árnyalatában. Rendezheted bármilyen formában, körbe, elszórva a szoba falán. Akármilyen megoldást is választasz, remekül fog kinézni a fal díszeként.

Legyen szép napod!

Szerző: Fodor Gabriella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük